Feiten

AZ  69-70 (3)

Polonaise

Polonaise... In Alkmaar begint een Poolse dans. Een kleine gedrongen, maar gespierde Pool meldt zich in de Sportlaan: Jan Liberda. Hij heeft een reputatie te verspelen, want hij werd 35 keer in het Poolse elftal gekozen en nu op zijn vierendertigste mag hij vanachter het IJzeren Gordijn via Amerika naar Nederland. Hij grijpt zijn kans om zijn voetbaltalent alsnog te gelde te maken. Hij is een vriendelijke, veelpratende maar hardwerkende Pool. En hij weet hoe hier in de eredivisie de hazen lopen. Vertel hém niks over voetbal. Niet alleen Liberda is nieuw, ook de trainer. De Duitser Robert Heinz heeft een aantal jaren als bondscoach van Luxemburg gefungeerd en neemt nu AZ’67 onder zijn hoede. Over de aankopen heeft hij niet veel te zeggen gehad. Dat regelen Klaas en Cees Molenaar en Jan van der Ben. Het aantal buitenlanders is weer niet van de lucht. De Hongaar Barna Liebhaber houdt het een blauwe maandag vol en Josef Varga is al terug naar Roemenië voordat hij in Alkmaar één bal heeft getrapt. Nee, die Liberda is met afstand de beste buitenlander sinds jaren. Hij speelt negentien wedstrijden maar scoort zegge en schrijve twee keer. Dat is voor een internationaal gereputeerde goaltjesdief niet al te veel. Maar hij is nuttig en handig, onze Jan Konrad Liberda van Polonia Bytom, alwaar hij als een legendarische international geëerd blijft. Ook Flip Stapper en de zeevarende keeper Gerrit Vooys komen de club versterken. Het loopt in het begin niet lekker in de eredivisie. Pas na 11 wedstrijden behaalt AZ’67
de eerste competitiewinst en dat nog wel in een uitwedstrijd (DOS-AZ’67 0-2). De Alkmaarse club is opnieuw de kampioen
van de gelijke spelen. Heel wat keren wordt het 0-0 of 1-1. AZ’67 behaalt acht overwinningen en twaalf keer een gelijkspel. In de bekercompetitie gaat het goed. De club dringt door tot de kwartfinale, maar er wordt met 1-0 bij GVAV verloren. Eerder al is er een ware stunt uitgehaald. Op 12 april wordt met 2-1 Ajax uitgeschakeld. Ajax dat dan al in volle opbouw is onder trainer Rinus Michels en met een wéreldvoorhoede speelt (Cruijff, Keizer en Swart), verliest met 2-1.
Chris Dekker, middenvelder met een formidabel schot in het linkerbeen, scoort de beide AZ-goals. Een wereldprestatie
eigenlijk, gezien de financiële verhouding tussen de beide clubs. Maar de duvel sch... Ajax is uit de beker geknikkerd en loot zich er vervolgens weer in. Er moet één club worden bijgeloot en laat nou uitgerekend Ajax de zogeheten ‘lucky loser’ zijn. De Amsterdammers winnen prompt de ‘dubbel’, landskampioen en bekerwinnaar. PSV speelt als verliezend finalist in het bekerwinnaarstoernooi. AZ’67 eindigt in de competitie redelijk als twaalfde. Gerrit Vooys, Jan Visser, Jan van Veen en Wim Kabel -de verdedigers dus- hebben heel het seizoen alle wedstrijden gespeeld. Gerard Vredenburg is topscorer met... zeven doelpunten. Het kabbelt in de Hout. Maarrr... In de bestuurskamer van AZ’67 is opnieuw onrust. Molenaar en v.d. Ben, die al op eigen houtje Toon Bruins Slot als directeur-sportif benoemden, doen nog meer dingen zonder overleg met de rest van het dagelijks bestuur, Henk van de Hoef en Henk Schouten. Er is verongelijktheid, discussie en rumoer. Dat is niks voor de twee zakenmannen. Van der Ben en Molenaar leggen hun functie in het dagelijks bestuur neer, maar blijven wel lid van het algemeen bestuur. Er komt een nieuwe voorzitter... niet geheel toevallig Gerrit Kaper. Nee, in de bestuurskamer is het allang geen polonaise meer.

  • 1974 - 1984
  • 1984 - 1994
  • 1994 - 2007
  • Hoogtepunten
  • Zoeken