Feiten

99-00

Thuis

De zoektocht naar een nieuwe trainer heeft AZ bij Gerard van der Lem doen belanden. De man die jarenlang secondant was van Louis van Gaal wil wel eens op eigen benen staan en geeft zijn veilige bestaan bij Barcelona op voor een trainersjob in Alkmaar. De grote vraag, die velen stellen, is of deze ras-Amsterdammer ook als technische baas uit de voeten kan. Immers, hij heeft tot dusver steeds op het tweede plan gefungeerd, weliswaar bij topclubs maar toch. Bovendien, het is geen gemakkelijke klus de populaire Van Hanegem af te lossen. De start is moeizaam onder Van der Lem. Wat opvalt is dat AZ buitenshuis meer punten pakt dan in eigen omgeving. Het verleidt Van der Lem ertoe bij thuisbeurten buiten Alkmaar samen te komen en dan per bus naar de Hout te rijden. Op die manier wil hij de club van het “thuissyndroom” verlossen. Maar zodra ook in eigen omgeving toch wordt gewonnen, begint AZ aan een opvallend seizoen dat zou eindigen met een zevende plaats. De busreis naar een thuiswedstrijd wordt terstond geschrapt.
Van der Lem heeft de twijfel over zijn functioneren weggenomen. Scheringa blijkt de juiste man binnengehaald te hebben. Van der Lem, die het seizoen begint met Martin Haar als assistent, maar halverwege Co Jager die plek laat innemen, omdat Haar op avontuur naar Oostenrijk gaat, ruikt met AZ even aan een prijs. In de halve finale van de KNVB-beker stuit AZ, dat inmiddels Kenneth Perez en Olaf Lindenbergh heeft aangetrokken, op NEC. Uiteindelijk moet het boeiende gevecht vanaf de de penaltystip worden beslist. AZ schiet daarin tekort. Toch heerst er tevredenheid bij de top, die inmiddels is uitgebreid met Hans van der Zee als technisch directeur. Van der Lem heeft bewezen jonge talenten goed te
kunnen begeleiden. De staf brengt alles in kaart en gaat steeds professioneler te werk. AZ spreekt steeds meer aan. Het leidt er bijvoorbeeld toe, dat een internationaal erkende prijsschutter als John Bosman best in Alkmaar wil voetballen. De voormalig international, die Europa Cups heeft gewonnen en een EK/WK achter zijn naam heeft staan, wordt in zijn eerste AZ-jaar topscorer met 18 goals. Voorzichtig valt het woord Europees voetbal, op termijn.

  • Hoogtepunten
  • Zoeken