Feiten

ALKMAAR  54-55  3

Voor het léven...

Later zouden ze helden worden, pioniers, baanbrekers, maar in 1954  staan de nieuwe semiprofs  nog met bezorgd gezicht op de foto..
Er kan geen lachje af, want ze gaan wel de eerste wedstrijd ooit in het betaald voetbal spelen maar dat
is toch experimenteel, een waagstuk. Het is eigenlijk nog oorlog in voetballand tussen de amateurs en de
mannen die vinden dat het tijd wordt voor professionele aanpak. Het combineren van sport en geld is
in die dagen nog vloeken in de kerk. En die spelers... ?
Als het experiment mislukt kunnen ze geen kant op, want ze zijn door de KNVB voor het leven geschorst... voor het léven. Da’s niet niks. Er valt nog niks te lachen. Het is 14 augustus 1954, een mooie zomerdag. De Noordhollandse Beroepsvoetbalclub Alkmaar NV presenteert zich voor het eerst voor eigen publiek. Er zijn nog niet eens elf spelers gecontracteerd. De Oostenrijkse trainer Franz Fuchs van profclub Rotterdam moet het elftal completeren. Maar er staan wel duizenden mensen op het Sportpark. Het is feest in de stad, want Alkmaar viert al een zomer lang het feit dat zevenhonderd jaar geleden aan Alkmaar stadsrechten werden verleend. Het is een vrolijke zomer met tal van leuke evenementen. Zoals... profclub Venlo wordt met 3-0 verslagen.

Het voetbalexperiment slaagt. Langzaam maar zeker. Eerst is er nog veel gedoe tussen de KNVB en de Nederlandse Beroeps Voetbal Bond (NBVB). In beide geledingen draaien de competities echter onverdroten door. Alkmaar heeft ook inmiddels trainers. Eerst de Alkmaarse gymnastiekleraar Clemens de Goede en allengs Gerrit van Wijhe.
In het diepe najaar van 1954 komt er een akkoord tussen de amateurs en de ‘profs’. De spelers van 14 augustus kunnen nu gerust zijn. Maarrrr... Door het akkoord zouden er ineens tachtig betalende clubs zijn. Het werden er uiteindelijk 56. De hypocrisie met betalingen onder tafel, met voetballers als sigarenwinkeliertjes, met sponsoring in natura is weliswaar achter de rug maar tachtig clubs was wel erg veel tegelijk. Verdeeld over vier afdelingen wordt door de 56 gestreden om een plaats in de nieuw te vormen hoofdklasse Op 28 november 1954 speelt Alkmaar bij Haarlem (2-1) de eerste wedstrijd in KNVB-verband. Alkmaar eindigt als vijfde en plaatst zich daarmee automatisch voor die hoogste afdeling. Daar zijn nog wel heldendaden voor nodig. Zoals op 24 april ’55 tegen Rapid JC. De 1-3 achterstand wordt in de laatste tien minuten omgebogen in een 4-3 voorsprong! Op 26 juni wint het nog niet voor de hoofdklasse geplaatste Feyenoord in Alkmaar met 0-1 en dat zou in de historie van betaald voetbal in Alkmaar heel lang een geruchtmakende nederlaag zijn.
De club heeft inmiddels het spelersarsenaal flink uitgebreid en -vooral- zich versterkt. Er zijn echte publiekslievelingen zoals Henk (Rooie) van der Sluis die de topscorer is, maar ook Gerard Snabilie, de stijlvolle doelman, rotsen in de branding als Dirk Kuijper en Henk (Bas) Peggeman, de kopsterke Klaas Smit en natuurlijk stilisten als Ben Kabel en Barend van Vliet. Er is zelfs een Brit bij: George Swarbrick.
En natuurlijk uit Egmond Piet Buis...
Alkmaar, met al dat gedoe in voetballand, is het gesprek van de dag. En de pioniers van 14 augustus? Die werden alleen maar groter... eigenlijk levende legenden. Helden dus!

  • 1964 - 1974
  • 1974 - 1984
  • 1984 - 1994
  • 1994 - 2007
  • Hoogtepunten
  • Zoeken