Feiten

AZ  71-72   1

Uitge(s)teld

Geen geld meer voor de kapper. Nou, bij AZ’67 is de nood hoog maar de selectie doet gewoon mee met de heersende
mode. Abe van den Ban kweekt zelfs een monumentale snor. Zelfs Dick Twisk doet -moeizaam- mee. Maar het is echt wel armoe troef in de Hout. De kas is vrijwel leeg, de gemeente Alkmaar springt niet nog langer bij, maar verstrekt wel een uitgestelde lening om de spelers aan hun salaris te helpen. Bij de ploeg kan er ook nauwelijks meer een lachje af. De geldnood houdt maanden aan. In de bestuurskamer en elders ook klinkt het woord faillissement steeds vaker en steeds luider. Voetballen dus maar. Dat is het beste. Met méér toeschouwers is de club in elk geval geholpen. AZ’67 raast als een raket door de eerste divisie van maar liefst 21 ploegen. Er moeten veertig competitiewedstrijden worden gespeeld. Er wordt attractief gevoetbald, maar het publiek laat het afweten. Gerrit Kaper doet nog een dramatische oproep aan het publiek om de club te steunen, want het einde van het sprookje is in zicht. De schulden lopen op en steeds langer moeten betalingen worden uitgesteld. De oproep van Kaper is vergeefs. Op een droefgeestige vergadering in januari 1972 komt Klaas Molenaar met een soort reddingsplan. Wastora, het bedrijf van hem en broer Cees, is bereid de club tot de zomer
financieel te helpen. Wastora neemt de club over, betaalt de schulden maar verkrijgt zo dus wel alle spelers in onderpand. Niemand spreekt de Molenaars tegen. Voor het voortbestaan van AZ’67 moet ook publieke steun blijken. Dat is een (dreigende) voorwaarde van de Molenaars. Alkmaar moet het waard zijn, vinden ze. Er wordt een balletjes-actie gestart. Gouden balletjes! Door zoveel mogelijk balletjes te verkopen vloeit er geld via Wastora naar AZ’67. De supportersschare wordt geacht een gouden balletje in het knoopsgat van de revers te dragen. De actie slaat aan. Er wordt wel een beetje meesmuilend over gedaan, maar ach, ’n balletje dragen voor het goede doel... vooruit. Trainer Cor van der Hart en zijn assistent Hassie van Wijk loodsen de ploeg door de veertig competitiewedstrijden heen... Sygmund Schmidt speelt er 39. Gerard Vredenburg en Eddy Schaafstra scoren beiden dertien doelpunten. En het is bloedspannend. Op 22 mei speelt AZ’67 tegen Heerenveen. De ploegen delen de tweede plaats en bij een AZ-overwinning -na een indrukwekkende inhaalrace- is Heerenveen ingelopen. De Hout is bomvol met 18.000 toeschouwers. Kees Kist (nog Heerenveen)
speelt op witte gympen wegens een voetblessure. Hij is wel seizoen-topscorer maar in De Hout scoort hij niet. Viertien dagen later promoveert AZ’67 in de wedstrijd tegen De Graafschap. AZ’67 wint met 2-1. Binnen een seizoen is de Alkmaarse club terug in de eredivisie. En er is weer geld voor de kapper. 

  • 1974 - 1984
  • 1984 - 1994
  • 1994 - 2007
  • Hoogtepunten
  • Zoeken